Pikavippien määrä laskee edelleen

Kuten kaikki varmasti tietävät, vuonna 2013 tuli voimaan pikavippien korkokatto. Sen myötä uusia pikavippejä myönnetään nykyään aikaisempaa selvästi vähemmän.

Viime vuoden kolmannen neljänneksen aikana (heinäkuusta syyskuuhun 2014) kotimaiset pikavippiyritykset vähensivät uusien pikavippien myöntämistä voimakkaasti verrattuna edellisvuoteen.

Vuosineljänneksen aikana uusia luottoja myönnettiin enää vain noin 38 milj euron edestä.

Uuden pikavippikannan lasku on siis selvä, jo kaksi vuotta jatkunut trendi:

  • 2012 - 106 miljoonaa
  • 2013 - 56 miljoonaa
  • 2014 - 38 miljoonaa


Eduskunnan tahto näyttää siis toteutuneen. Pikavippejä myönnetään enää vain kolmasosa siitä, mitä kaksi vuotta sitten.

Lisäksi pikavippien takaisinmaksuaika on pidentynyt jonkin verran. Ennen uutta lainsäädäntöä keskimäääräinen takaisinmaksuaika oli vain hiukan yli kuukauden (37 päivää), kun nyt pikalaina maksetaan takaisin vajaassa kolmessa kuukaudessa (84 päivää).

Samanaikaisesti kulutusluottojen määrä on kuitenkin ollut selvässä nousussa - vaikka taloudella ei mene hyvin tarkasteltiinpa sitten kansantuotteen kehitystä tai työllisyyttä. Näyttääkin siltä, että yhä suurempi osa aikaisemmin pikavippejä käyttäneistä kuluttajista on siirtynyt muihin kulutusluottomuotoihin.

Uudet kulutusluotot - entisten pikavippiyritysten tarjomat luottolimiitit ja joustoluotot - eivät kuitenkaan ole käytännössä lainkaan aikaisempia pikavippejä edullisempia tuotteita. Entiset pikavippiyritykset ovat ainoastaan tuoneet markkinoille uusia tuotteita, joita kahden vuoden takainen pienlainojen korkokattoa koskeva laki ei koske - koska luottoa myönnetään vähintään 2000 euron verran, ei kyse ole lainsäädännön mukaan pienlainoista. Tällöin kuluttajalta voi pyytää korkoa niin paljon kuin kuluttaja on valmis maksamaan.

Tilanne ei siis välttämättä ole kuluttajan kannalta yhtään aikaisempaa parempi. Ihmiset ottavat nyt ainoastaan aikaisempaa suuremman joustolimiitin pienen pikavipin sijaan. Tämä saattaa olla monelle kuluttajalle entistä suurempi ongelma.


Lähde:
Suomen virallinen tilasto (SVT): Luottokanta [verkkojulkaisu].
ISSN=2342-2602. 3. Vuosineljännes 2014, Liitetaulukko 3. Pienlainayritysten tunnuslukuja vuosina 2012-2014, milj. euroa . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 10.1.2015].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/lkan/2014/03/lkan_2014_03_2014-12-05_tau_003_fi.html