Luottokortit ovat nekin kulutusluottoa

Luottokortti on pankkikortin kaltainen kortti, jolla voit maksaa ostoksesi useimmissa liikkeissä. Luottokortilla maksaessasi raha ei kuitenkaan siirry tililtäsi välittömästi myyjän tilille, sillä saat luottoyhtiöltä maksuaikaa ostostasi varten.

Suomessa luottokortilla ostaessasi et joudu maksamaan enempää kuin käteisellä maksaessasi. Luottokorttiyhtiö saa tulonsa eri lähteistä:

  • luottokortin vuosimaksusta
  • luoton korosta
  • myyjältä perittävästä provisiosta.

Luottokortit voidaan jakaa kahdeksi ryhmäksi:

  • maksuaikakortit
  • varsinaiset luottokortit.

Maksuaikakortilla maksaessasi et joudu maksamaan luotosta erillistä korkoa. Tunnettuimpia maksuaikakortteja ovat American Express, Visa ja Diners Club. Varsinaisella luottokortilla maksaessasi maksat itse korkoa käyttämästäsi luotosta.

Yleensä ihmiset eivät arkikielessä tee eroa näiden kahden toisistaan eroavan kortin välillä, vaan kutsuvat kaikkia maksuaikaa antavia kortteja luottokorteiksi.

Tunnettujen kansainvälisten luottokorttien lisäksi käytössä on myös kauppaketjujen omia luottokortteja.

Monilla suurilla tavarataloilla ja liikeketjuilla on sopimus jonkun luottoyhtiön kanssa. Tällöin maksat ostoksesi käyttämällä kaupan omaa korttia.

Muutama vuosi sitten tuli mahdolliseksi nostaa luottokorteilla rahaa myös kotimaisista pankkiautomaateista.

Tällöin pankki perii luottokorttiyritykselle maksamansa provision lisäksi erillisen maksun luotosta. Siksi fiksu kuluttaja nostaa rahansa aina mieluummin pankkitililtä kuin luottokortilta.

Kun samaan korttiin on yhdistetty molemmat ominaisuudet, voi pankkiautomaatin käyttäjä itse valita, kumpaa tapaa hän haluaa käyttää.

Luottokortin saamisen edellytykset ovat samanlaiset kuin muillakin kulutusluottojen lajeilla. Luottotietojesi on oltava kunnossa ja tarvitset mieluiten säännölliset kuukausitulot.