Kulutusluotto avaa sinulle uusia mahdollisuuksia

Kulutusluotto on hyvä ratkaisu silloin, kun tarvitset rahaa tavallista suuremman ostoksen hankkimiseen: auto, lomamatka tai vaikkapa uuden tietokoneen hankinta saattaa vaatia kulutusluoton ottamista.

Tämän sivuston avulla löydät netin edullisimmat kulutusluotot.

Kulutusluotto on samanlaista rahaa otitpa sitä miltä luottolaitokselta tahansa. Sen vuoksi kulutusluoton valinta kannattaa perustaa yksinomaan koron suuruuteen: ota halvin löytämäsi kulutusluotto!

Kulutusluotto on kulutusta varten otettu laina 

Kulutusluotto tarkoittaa yksinkertaisesti luottoa, jonka otat kuluttamista varten.

Kulutusluotolla ei siis rahoiteta esimerkiksi asunnon ostamista tai vaikkapa yrityksen perustamista. Sen sijaan minkä tahansa arkisen kulutuksen rahoittaminen velaksi katsotaan kulutusluotoksi.

Yleensä kulutusluotto on kestoltaan lyhytaikaista lainaa, laina-aika on tyypillisesti alle viiden vuoden mittainen. Verrattuna erilaisiin viime vuosina yleistyneisiin pikaluottoihin ja pikavippeihin kyse on kuitenkin jo kohtuullisen pitkäaikaisesta lainasta.

Kulutusluotto on  tyypillisesti pikalainaa suurempi. Usein luoton suuruus on tuhansia euroja. Suurimmillaan kulutusluotot voivat olla huomattavasti suurempiakin, sillä esimerkiksi autolainat lasketaan kulutusluotoiksi.

Kulutusluoton korko on pikalainoja matalampi, mutta selvästi asuntolainaa korkeampi. Tämä johtuu siitä, että kulutusluotto on  pankille esimerkiksi asuntolainaa riskipitoisempia luottokohteita. Kulutusluottoja nimittäin annetaan asuntolainaa helpommin, eikä lainanottajan maksukyky joudu yhtä perusteellisen arvioinnin kohteeksi.

Toisaalta kulutusluotto on vakuudeton laina - asunto toimii yleensä asuntolainan vakuutena. Kulutusluotto on kuitenkin pikavippiä edullisempaa rahaa: Lainanhoitokustannukset pysyvät kohtuullisina, kun laina on satasta tai kahtasataa euroa selvästi suurempi summa. Siksi myös sinun kannattaa harkita kulutusluottoa pikavipin sijaan, jos tarvitset lainarahoitusta kulutusta varten.

Kulutusluotto tuo joustoa talouteesi

Kulutusluotto tuo henkilökohtaiseen talouteesi mukavaa joustovaraa. Kulutusluoton avulla on helppo toteuttaa pieniä tai suuria haaveita, joiden rahoittaminen voisi muuten vaatia vielä pitkää säästörupeamaa.

Useimmille suomalaisille kulutusluoton maksaminen takaisin ei aiheuta minkäänlaisia ongelmia – ainakin jos järki on ollut mukana, kun kulutusluottoa tuli haettua. Ennen kulutusluoton ottamista kannattaakin miettiä tarkkaan

  • paljonko lainan lyhennyksiin menee
  • paljonko omat tulot ovat
  • paljonko kuukausittaiset menot ovat.

Kun arvioit tulosi ja menosi rehellisesti ja kaunistelematta voit itsekin arvioida, kuinka helppoa kulutusluoton maksaminen takaisin on. Ulkomaanmatkan tai auton hankkiminen on aina hauskaa, mutta maksaminen tuntuu monista kurjalta. Kaksinverroin kurjempaa siitä tulee, jos taloutesi joutuu pahasti epätasapainoon kulutusluoton myötä.

Kulutusluotto ei saa viedä sinua vaikeuksiin. Sinun on kyettävä maksamaan vuokrasi ja voitava ostaa ruokaa myös lainaa lyhentäessäsi. Vaatteet ja yllättävät menot vievät vielä oman osansa joka kuukausi. Näihin kannattaa varautua ajoissa.

Jos sinulla on vaikeuksia huolehtia raha-asioista ja pitää kulutusta kurissa, ei kulutusluotto todennäköisesti ole sinulle sopiva tapa rahoittaa äkillisiä menoja. Pikemminkin sinun kannattaa säästää menoihin etukäteen ja huolehtia siitä, että et joudu rahoittamaan elämääsi velalla. Pahimmassa tapauksessa et saa velkaa maksetuksi ilman uuden kulutusluoton ottamista. Tästä on enää lyhyt askel luottotietojen menettämiseen.

Jos taas raha-asiasi ovat yleensä kunnossa ja tiedät rahapulan olevan vain ohimenevää, voi kulutusluotto hyvinkin olla tilanteeseesi sopiva tapa selvitä väliaikaisesta rahapulasta.