Kulutusluotot ja pikavipit - mitä eroa niillä on?

Viime vuosina pikavipit ovat olleet varsin runsaasti esillä julkisuudessa. Tämä johtuu sekä pikavippien poikkeuksellisen korkeasta lainan todellisesta vuosikorosta että joidenkin pikalainayritysten varsin epämääräisestä taustasta. Kulutusluottoja ja pikavippejä ei kuitenkaan pidä sekoittaa toisiinsa.

1. Kulutusluotto on pikavippiä suurempi laina

Pikavipit ovat tyypillisesti kooltaan pieniä. Niiden suuruus vaihtelee tyypillisesti sadan euron ja muutaman sadan euron välillä. Lienee selvää, ettei tätä suuruusluokkaa olevalla, esimerkiksi 200 e suuruisella pikalainalla ole mahdollista rahoittaa muuta kuin aivan pienimpiä, satunnaisia kuluja.

Kulutusluotto on kooltaan huomattavasti pikavippiä suurempi. Kulutusluotto on yleensä tuhansien, joskus jopa kymmenien tuhansien eurojen suuruinen laina. Tämän vuoksi kulutusluotto mahdollistaa huomattavasti suurempien menoerien rahoittamisen.

2. Kulutusluoton korko on alhaisempi kuin pikavipin korko

Pikavipin vuosikorko liikkuu vähintään sadoissa prosenteissa. Kulutusluoton kohdalla todellinen vuosikorko on muutamia kymmeniä prosentteja, kun erilaiset luotonavaus- ja tilinhoitomaksut otetaan huomioon normaalin lainakoron lisäksi.

3. Kulutusluoton maksuaika on selvästi pikalainaa pidempi

Pikavippi maksetaan yleensä takaisin jo parin viikon kuluttua pikalainan ottamisesta. Kulutusluoton maksuaika on huomattavasti pidempi. Lyhimmätkin kulutusluotot ovat kuukausien mittaisella maksuajalla varustettuja, muutaman vuoden laina-aika on vielä aivan tavallinen – jotkut rahoitusyhtiöt saattavat antaa suurelle kulutusluotolle jopa 10 vuotta maksuaikaa.

Nämä kolme tekijää – kulutusluoton suuruus, lainan koron alhaisuus ja maksuajan pituus – ovat siis selvä ero kulutusluottojen ja pikavippien välillä. Kaikki kolme tekijää ovat kuluttajan kannalta parempia: siksi fiksu kuluttaja jättää pikavipin väliin ja rahoittaa kulutuksensa kulutusluotolla.

Jos sinun on kuitenkin pakko ottaa lyhytaikaista lainaa - vaikka sitten korkealla korolla - kannattaa sinun ehdotttomasti vertailla eri luottojen hintoja. Esimerkiksi tämän sivuston pikavippivertailun avulla löydät aina edullisimmat tarvettasi vastaavat luotot.